< tilbage 16-08-2022 - 11:30

Nyudviklede smykkeæsker

Tanker om vores nyeste luksus æsker produceret i Danmark

Verden er foranderlig og i den grad også uforudsigelig. Det har de seneste års hændelser gang på gang mindet os om. Coronaen, som stadig lurer, og som flere gange har lukket ned for storbyer og havne. Store containerskibe lægger sig på tværs i Suez kanalen, og krigen i Ukraine, som ingen ved, hvornår tager sin ende. Ovenstående hændelser har verden over udfordret diverse forsyningskæder og medført store leveringsproblemer, stigende priser og langt større usikkerhed.

 

Og netop denne usikkerhed rammer mange brancher hårdt. Som dansk producent af emballage, har vi hos Jarnes, særligt det sidste år, oplevet en kraftig stigning i efterspørgslen på emballage produceret lokalt. Argumenterne, for at flytte produktion af emballage hjem til Danmark, er de samme. Fra Østen opleves store udfordringer med at få bestilte varer hjem til deadlines og fragtudgifterne er blevet tårnhøje. Det siger sig selv, at det er svært at sælge produkter uden den nødvendige emballage.

 

Vi har i mere end 60 år produceret emballage på vores fabrik i Hjallerup. Men med de sidste 20 års outsourcing til Østen, har vi også måtte erkende, at bestemte æsketyper, særligt til smykkebranchen, har vi ikke været i stand til at konkurrere med både på pris og produktionsmetoder. Derfor har vi tidligere distribueret få luksusetuier, fordi det netop har været disse æsketyper, vores kunder har efterspurgt. Men i år 2020 traf vi den beslutning, at vi kun ville være leverandør af emballage produceret på vores fabrik i Hjallerup. Valget blev truffet, fordi vi fremadrettet ønskede at være det aktive valg, når fokus blev rettet mod bæredygtighed, lokale producenter, kvalitet og gode arbejdsforhold. Vi kan kun stå inde for denne sikkerhed, hvis vi selv har kontrollen over hele produktionen.

 

Ud fra markedssituationen i dag viste det sig at være en god beslutning. At varer er produceret i Danmark er blevet langt mere eftertragtet og profilerende, end vi hidtil har set. Det stiller samtidig langt højere krav til vores egen kreativitet, evne til at udvikle og faglige kunnen.

 

For vi kan selvfølgelig ikke fravælge varer uden selv at udvikle nyheder og substituerende produkter. Og netop disse produkter er vi endelig klar til at præsentere. Men vejen, fra de første tanker til den endelige æske står færdig, er lang. De fleste vil tænke ”Det er da bare en æske”. Men der ligger rigtige mange overvejelser, kalkulationer og svære prioriteringer forbundet med udviklingen af hver æske.

 

Vi kan ikke producere smykkeæsker, der er identiske med dem, der fremstilles i Østen. Det er både set ud fra et arbejdsmæssigt, teknisk og økonomisk synspunkt. Men vi kan producere fantastiske supplementer. Når forandringens vinde blæser, må man være omstillingsparat og udfordre ”plejer-mentaliteten”. Hos Jarnes vil vi gerne udfordre den tankegang, der i mange år har defineret smykkebranchens måde at anskue eksklusiv emballage på.  Luksus behøver ikke at være fint og forædlet, men kan sagtens være rustikt, hvor hver detalje gennemtænkes og materialerne nøje udvælges. Luksus behøver heller ikke kun at rette sig mod det enkelte produkts udseende, men kan ligeledes være den storytelling, der knytter sig til produktionen omkring produktet. Det vigtige er at få disse historier fortalt.

 

Det store spørgsmål er så, hvor meget kunderne er villige til at betale for luksus emballage? Når vi hos Jarnes udvikler nye emballageløsninger, er vi meget bevidste om, at materialevalg og indretninger skal hænge sammen med særlige prispunkter. Vi kan i princippet udvikle den mest luksuriøse æske, man kan forestille sig, spørgsmålet er bare, om kunderne er villige til at betale, hvad det reelt set koster? For gode råvarer er dyre. Det mærker vi lige nu over alt i samfundet. Og ligeledes kan mange produktionsprocesser, som ofte forbindes med luksus smykkeæsker, ikke automatiseres, hvilket vil sige, at håndarbejde er løsningen. Vores nyeste luksus smykkeæsker har været et år undervejs i udviklingsprocessen. Det skyldes de bedste intentioner om at udvikle forskellige luksusæsker, men hvor vi flere gange har måtte omgøre vores valg. Simpelthen fordi de udviklede løsninger i sidste ende, efter vores overbevisning, er blevet for dyre. Vi havde f.eks. en intention om at udvikle en ringæske med ”ringpøller”. Vi ved, at dette er en efterspurgt vare, fordi ringen præsenterer sig ekstra pænt. Men denne proces kan udelukkende produceres ved håndarbejde, som dermed ville gøre hver æske 50% dyrere. Hvor vigtig er ringpøllen så, sammenlignet med en ekstra tyk og opforet skumpude?

 

De seneste år har vi i Jarnes arbejdet stærkt hen imod en grønnere profil, som dermed også har betydning for vores indkøb af materialer. Vi ønsker at anvende så bæredygtige råmaterialer som muligt, derfor kigger vi meget efter certificeringer. Vi har tidligere solgt æsker, der har været overtrukket med papir, der har lignet krokodilleskind. Vi ved, at mange kunder har været glade for denne løsning og fundet den særdeles eksklusiv. Denne løsning kunne vi også sagtens fortsætte med, hvis vi var villige til at gå på kompromis med vores bæredygtige strategi eller andre fordyrende elementer i æskerne. Uanset hvad ville denne papirtype langt overstige budgettet for papirdelen, da denne type papir er steget 5 gange så meget i pris sammenlignet med for få år siden. Så spørgsmålet er, om der ikke kan findes lækre alternative papirer, som er mindst lige så gode?

 

Ovenstående eksempler er bare få af de overvejelser, som har gjort sig gældende under udviklingsarbejdet med vores nyeste luksus smykkeæsker. Selvom vi med de endelige produkter er gået en anden vej, end vi først havde troet, er vi meget stolte af vores dansk producerede resultater. Vores nyeste luksus smykkeæsker består af to serier af hængslede æsker, med hver deres papiroverflade, samt en låg og bund æske med hver deres tone-i-tone farve. Vi synes, at begge æskeserier på hver deres måde repræsenterer luksus.

 

I dag producerer Jarnes emballage til alverdens brancher og brands, men virksomhedens rødder tager afsæt i smykkebranchen. Vores nyeste smykkeæsker er derfor designet med afsæt i de trends og tendenser, vi oplever fra vores brede branchekendskab. Her i blandt at spændende papiroverflader skal skabe nysgerrighed og trang til berøring. Det visuelle skal tage udgangspunkt i klassisk og stilfuldt nordisk design, men med tilføjelse af rolige farver. Og så skal fokus være på bæredygtighed og certificeringer i valg af råmaterialer. Alle disse parametre er kombineret med vores mange års erfaring i produktion og udvikling af smykkeæsker, så vi sikrer, at æskerne opfylder netop de krav, specialister i smykkebranchen stiller.

 

Hos Jarnes ønsker vi, at være den nære og tætte samarbejdspartner, med fokus på gennemsigtig produktion, dansk kvalitet og sikkerhed for leveringer. Vi lover, at vi fortsætter med at udfordre markedet og skubbe til traditionelle tankegange og forventninger til luksus emballage.

 

Charlotte A. Blach

CMO og Salgsansvarlig

Jarnes A/S

 

 

< Tilbage